Установка кондиціонера під час ремонту

Установка кондиционера при ремонте №1

Найкращий момент для установки кондиціонера під час ремонту – це стадія чорнового оздоблення. Саме на ній роблять штробу та закладають комунікації. Після їх прокладання поверхні штукатурять, так що на стіні чи стелі в приміщенні видно лише сам внутрішній блок кондиціонера.

Як правильно зробити штробу під кондиціонер

Для початку треба розуміти, які комунікації кліматичної системи треба сховати. А це:

  • Дві мідні трубки різних діаметрів в теплоізоляції;
  • Міжблочний кабель;
  • Дренажна трубка.

Тобто, якщо ми беремо середнє значення – наприклад, кондиціонер потужністю до 3,5 кВт – то штроба має мати розміри 50Х50 мм. Також важливо пам’ятати про її глибину: вона повинна бути достатньою, щоб товщина штукатурки над комунікаціями надійно захищала від пролому навіть при сильному натиску на неї.

Не забувайте про напрямок: напрямок штроби залежить від боку установки внутрішнього блоку. Для будь-якого настінного кондиціонера штробу потрібно звести до лівого нижнього кута внутрішнього блоку.

Що робити з конденсатом

Конденсат виводиться на вулицю в загальній трасі разом з трубками та міжблочним кабелем. Іноді трапляються випадки, що просто вивести дренажну трубку з конденсатом на вулицю не можна, тоді його виводять через каналізацію.

Як вивести дренаж в каналізацію

Для цього існує декілька способів:

  • Прокласти дренаж стелею. Найпростіший спосіб, труднощі хіба що у тому, щоб підняти конденсат до необхідного рівня. Найчастіше для цього використовують помпу. Але вона іноді виходить з ладу, а також під час роботи створює певний шум;
  • Прокласти дренаж підлогою в стяжці. У цьому випадку необхідно організувати вертикальну штробу від внутрішнього блоку до плити перекриття, а потім прокласти поліпропіленовою трубою дренаж до стояка. У районі стояка піднятися до входу до каналізаційної труби. Найбільш ризикований спосіб, оскільки є велика ймовірність, що стовп конденсату не продавить трубку при стрімкому утворені і дренаж потече по стіні. Крім того, якщо труба в стяжці буде не рівна, а з невеликим «горбком», то, з великою ймовірністю, утвориться повітряна пробка і в цьому випадку конденсат нікуди не піде;
  • Прокласти дренаж стіною. Необхідно проштробити стіну до каналізації під невеликим ухилом (не менше ніж 1 см на 1 м). У цьому випадку штроба має бути достатньою, щоб приховати дренажний шланг діаметром 16 мм. Цей варіант найкращий, бо ризики утворення повітряної пробки зведені до мінімуму і немає потреби в дренажній помпі.

Як проводити живлення кондиціонера

В залежності від моделі, кабель живлення підключається до внутрішнього або до зовнішнього блоку. Тому до того, як почати монтаж, треба визначитися з моделлю прилада. Як мінімум, ознайомитися з його схемою перед придбанням.

Для всіх побутових кондиціонерів, в яких як живлячий, використовують трижильний кабель перетином 2,5 мм, рекомендується підключення до електрощитка на окремий автомат, але допускається підключення від найближчої розетки.

Встановлення блоків

Після завершення оздоблювальних робіт проводиться повторний виїзд монтажників. На цьому етапі здійснюється підключення внутрішнього блоку та вакуумування траси. Після завершення всіх робіт спліт-система запускається та тестується у доступних режимах. Після завершення тестів об'єкт здається та заповнюється акт виконаних робіт.

Чи потрібне опресування азотом

Потрібне, якщо траси надто довгі. Для цього:

  1. Кінці мідних трубок закільцьовуються;
  2. Впаюється клапан Шредера;
  3. У замкнуту систему закачується азот.

Таким чином, система залишається під тиском і можна бути впевненим у тому, що вона герметична.

Далі стіни штукатуряться. Якщо під час ремонту квартири майстер пошкодить трубу, випадково зачепивши її буром перфоратора, наприклад, це не залишиться непоміченим, адже пролунає характерний звук (шипіння). У цьому випадку можна відновити трубку без наслідків для ремонту. Якщо траса не відпресована, то пошкодження трубок виявиться тільки після завершення оздоблення квартири і другого етапу установки кондиціонера. При такому збігу обставин знайти витік буде важко і не пройде безслідно для оздоблення стін.

Якщо ж опресовування було виконано, то на другому етапі установки кондиціонера монтажник стравлює азот. Наявність азоту в системі в цей момент – гарантія герметичності!


Для отримання більш детальної інформації або замовлення послуги, зв'яжіться з  телефонними консультантами  Boss Climate : 
+38(063) 57-57-800;
+38 (095) 57-57-800;
+38 (097) 57-57-800.